Hyppyihin voimaa - miten?

Anonyymi

Kisoissa katseeni kiinnittyy usein hyppyihin, jotka poikkeuksetta (nykyään) kaikilla joukkueilla aukeavat hienosti, mutta toiset joukkueet hyppäävät selvästi ilmavammin kuin toiset. Millä tavoilla joukkueet nykyään treenaavat ponnistusvoimaa, miten juuri teillä tehdään?

Kyselee entinen voimistelija parinkymmenen vuoden takaa (ja uskokaa pois, silloin ei paljon fysiikkaa erikseen treenattu :), nykyisin voimistelijan äiti.

12 kommenttia:
Käyttäjän Anonymous kuva
Anonymous

Hyppyihin voimaa tehdään pääasiassa kesäkaudella. Riippuen urheilijan iästä. Jos kyseessä on yli 14 v urheilija, niin se tarkoittaa n. 2 krt viikossa n. 45 minuutin harjoite, yhteensä n. 250-300 loikkaa. Kisakaudella ylläpitäviä herkistäviä loikkaharjoitteita. Tämä on yleisohje lajeihin, joissa tuota ominaisuutta tarvitaan. Minä en tiedä miten seurat asian hoitavat. Olen toisen lajin valmentaja. Kesäharjoittelusta sanon sen, että tämä laji on ihan lapsen kengissä sen suhteen, sorry. Kesällä ne voimistelijatkin tehdään ja joukkue voi nimenomaan kesäharjoittelulla saada etua muihin nähden, monipuolisella ja kovalla kesäharjoittelulla. Korostan vielä, että olen toisen lajin asiantuntija, mutta myös joukkuevoimistelijan huoltaja.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

Miten saada korkeat hypyt? Auttakaa!!

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

"Miten saada korkeat hypyt? Auttakaa!!"
Ainakin voi tehdä porrastreenissä paljon erityisesti yhen jalan hyppyjä ja kyykkyhyppyjä. Lisäksi toispolviseisonnassa hyppyjä etujalan kanta pakaraan. Nilkkapainojen käyttö jakaa mielipiteitä, mutta se voi auttaa harjotteissa. Saa kritisoida nätisti ja ehdottaa eri vaihtoehtoja :)

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

"Miten saada korkeat hypyt? Auttakaa!!"
Kannattaa tehdä isoja ja monipuolisia hyppyjä. (Vauhditon pituus, luisteluhypyt, loikat, askelkyykkyhypyt yms.)
Myös pelkät balettihypyt ovat hyväksi koska ne voimastavat nilkkoja ja pohkeita jotka ovat myös merkittävä tekijä hypyissä.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

Suosittelen seuraamaan esim. Attitude.Sports ig siellä fysiikkavalmentaja Sergio Navadijo (Entrena) tekee paljon työtä jv voimaharjoitteluun liittyen. Mm PNV Glorian lennokkaat hypyt ja vahvat jalat taitaa olla Sergion & Attin valkkutiimin ansiota.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

"Suosittelen seuraamaan esim. Attitude.Sports ig siellä fysiikkavalmentaja Sergio Navadijo (Entrena) tekee paljon työtä jv voimaharjoitteluun liittyen. Mm PNV Glorian lennokkaat hypyt ja vahvat jalat taitaa olla Sergion & Attin valkkutiimin ansiota. "
Entrenalla on omakin ig, agg_entrena muistaakseni

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

Näitä Enternan treenejä ei ehdottomasti saa mennä tekemään ilman asianmukaista valmennusta. Niissä kun heilutaan painojen kanssa joilla kokemattomat treenaajat voivat saada itsensä rikki.
Ponnistusvoimaan tehokkain treeni on loikka yms pompputreeni. Voimaa tarvitaan toki, mutta vaikka kyykyssä saisit niskaan 100kg se ei todennäköisesti kerro ponnistusvoimastasi mitään. Oheisena voimaharjoittelu ok mutta se ei poista pompputreenin tarvetta. Voimaharjoittelu ei myöskään kehitä hyppytekniikkaasi yhtään.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

Voimaharjoittelu kehittää kyllä lihaskorsettia sekä lihasten tukea ja suojaa vammoilta.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

"Voimaharjoittelu kehittää kyllä lihaskorsettia sekä lihasten tukea ja suojaa vammoilta."
Voimaharjoittelu painoilla edellyttää lihasten tukea ja oikeanlaista tekniikkaa.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

Entrenalla on mahtavia videoita! Voimaharjoittelu on erittäin hyvä oheinen voimistelijoille ja hyvä työkalu erityisesti hyppyjen kehittämiseen. Voimaharjoittelu kehittää lihaksia ja antaa tukea kehoon, myös keskivartaloon, lisäksi jalkalihakset kehittyvät joita ilman on vaikea lähteä hyppimään. Myös räjähtävyyden kehittäminen onnistuu hyvin painojen kanssa ja ilmankin toki, mikä on erittäin tärkeää hypyissä, mutta näissä harjoituksissa pitäisi aina olla joku mukana kuka tietää oikean tekniikan. Pompputreeniäkin tarvitaan, mutta voimaharjoittelu on hyvä oheinen joka ei rasita niin paljon niveliä kuin pompputreeni sekä voi suojata loukkaantumisilta. Enemmän voimaharjoittelua sanon minä!

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

"Entrenalla on mahtavia videoita! Voimaharjoittelu on erittäin hyvä oheinen voimistelijoille ja hyvä työkalu erityisesti hyppyjen kehittämiseen. Voimaharjoittelu kehittää lihaksia ja antaa tukea kehoon, myös keskivartaloon, lisäksi jalkalihakset kehittyvät joita ilman on vaikea lähteä hyppimään. Myös räjähtävyyden kehittäminen onnistuu hyvin painojen kanssa ja ilmankin toki, mikä on erittäin tärkeää hypyissä, mutta näissä harjoituksissa pitäisi aina olla joku mukana kuka tietää oikean tekniikan. Pompputreeniäkin tarvitaan, mutta voimaharjoittelu on hyvä oheinen joka ei rasita niin paljon niveliä kuin pompputreeni sekä voi suojata loukkaantumisilta. Enemmän voimaharjoittelua sanon minä!"

Kaikki ylläoleva on totta, kuitenkin täytyy muistaa että varsinkin kasvuikäisten harjoittelu lisäpainoilla täytyy olla todella hyvin suunniteltu riskien välttämiseksi.

Käyttäjän Anonyymi kuva
Anonyymi

Aina kun lisäpainoja laitetaan pitää suoritustekniikka olla ehdottamasti puhdas ja huomioida treenaajan ikä. Kasvuikäisillä ja varsinkin voimistelijoille, joilla yliliikkuvuutta. Älkää siis itsenäisesti treenatko ilman ammattilaista! Jos valmentajat teettävät voima/kuntosalitreenausta tulee tähän lisäkouluttautua tai käyttää ulkopuolista asiantuntijaa.

Lisää Kommentti